Pretraga: Traži

Vesti

Prodaja beogradske Stare šećerane posle procene imovine - Grad želi da je otkupi

utorak, 06. Nov 2018.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je ovih dana poziv za dostavljanje ponuda za procenu likvidacione vrednosti imovine Prve srpske fabrike šećera Dimitrije Tucović 1898, a predstavnici Grada Beograda ističu da su zainteresovani da u saradnji sa Republikom otkupe taj kompleks koji bi preuredili u svojevrsni kulturni centar prestonice.

U Agenciji objašnjavaju da postoji zakonska obaveza da se pre prodaje šećerane koja je u stečaju, završi procena imovine, koju će obaviti ovlašćeni procenitelji sa licencom.

Procedura nalaže da procenitelji dostavle svoje ponude i da nabolju ponudu za procenu imovine odabere odbor poverilaca, koji zastupa interese svih njih. Izabrani procenitelj obaviće procenu imovine, što je preduslov za pripremu postupka prodaje, navodi se u pisanom odgovoru Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Više je načina prodaje- poput javnog nadmetanja, javnog prikupljanja ponuda i neposredna pogodba, a kod oglašavanja prodaje, procenjena vrednost imovine je osnov za određivanje kako početne cene, tako i visine depozita.

Rok za procenu imovine biće određen ugovorom sa izabranim proceniteljem, a posle obavljene procene imovine, uslediće oglašavanje prodaje.

Inače, fabrika se nalazi na dve lokacije u Beogradu - u Radničkoj ulici gde se prostire na povrsini od oko 7,5 ha, i u Padinskoj Skeli na površini oko 100 hektara.

Nekada je zapošljavala 500 ljudi, a danas, pošto je radi o složenom stečajnom postupku sa značajnom imovinom, angažovano je obezbeđenje, kao i nekoliko radnika po ugovoru o delu.

Do sada je nekoliko puta oglašena prodaja stečajnog dužnika kao pravnog lica po proceni imovine iz 2008. godine, ali nije bilo zainteresovanih kupaca i niko nije uplatio depozit, niti položio prvoklasnu bankarsku garanciju. Prodaje su proglašene neuspelim, a investitori su skrenuli pažnju da nemaju interes za kupovinu dok se ne reše imovinsko pravna pitanja. Pošto nisu uspele prodaje stečajnog dužnika kao pravnog lica, pristupilo se prodaji pokretne imovine stečajnog dužnika, odnosno opreme na obe lokacije.

U Agenciji za Tanjug objašnjavaju da je prodata celokupna pokretna imovina stečajnog dužnika na obe lokacije, a paralelno sa prodajom pokretne imovine, pokrenuti su upravni postupci kako bi se regulisala prava korišćenja stečajnog dužnika na zemljištu u Radničkoj ulici i povraćaja oko 24 hektara građevinskog zemljišta u svojinu stečajnog dužnika na lokaciji u Padinskoj Skeli.

Stečajni dužnik je uspeo da ostvari pravo korišćenja na zemljištu u Radničkoj i da povrati oko 22 hektara građevinskog zemljišta u Padinskoj Skeli, a za ostatak je u toku upravni spor. Zemljište u Radničkoj je u vlasništvu Republike Srbije, a stečajni dužnik ima upisano pravo korišćenja na tom zemljištu.

- Upis prava korišćenja na zemljištu u Radničkoj je preduslov za odvojenu prodaju imovine po lokacijama, pošto nije bilo zainteresovanih kupaca za celokupnu imovinu, odnosno stečajnog dužnika kao pravnog lica - ističu u Agenciji za licenciranje stečajnih uuoravnika.

Procenom imovine, stvoriće se uslovi za postupak oglašavanja prodaje nepokretne imovine posebno na lokaciji u Radničkoj, a posebno na lokaciji u Padinskoj Skeli. Ovakav način odvojene prodaje ima za cilj da se unovči imovina i da se namire poverioci kojima je utvrđeno potraživanje u što većem procentu, navode u Agenciji.

- Kada procena imovine bude zavrsena, Grad i Republika javiće se na tender za kupovinu Šećerane, koji bude objavio stečajni upravnik - najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Kompleks Šećerane je izuzetno značajan zato što ima status spomenika kulture, rekao je Vesić za Tanjug.

- Naša ideja je da posle kupovine raspišemo međunarodni konkurs za uređenje kompleksa Stare šećerane, da obnovimo objekte se tu nalaze i da to bude mesto u kome će biti pozorišta i drugi kulturni sadržaji, mesta za IT industriju, kreativne habove, izložbeni prostori, da to bude neka vrsta novog kulturnog centra Beograda - pojasnio je Vesić.

Naveo je da ne postoji drugi način da se sačuva taj kompleks i izrazio očekivanje da će nekoliko meseci, možda pola godine, biti potrebno da Grad i Republika otkupe Šećeranu. Ponovio je da će nakon toga biti raspisan međunarodni konkurs za uređenje tog kompleksa i dodao da se objekti neće obnovljati svi ođednom, već postepeno.

- Obnavljaćemo objekat po objekat i polako ih stavljati u funkciju. Tamo se trenutno nalazi pozorište KPGT koje će tu i ostati, ali biće prostora i za druga pozorišta i druge kulturne sadržaje - dodao je Vesić.

Inače, namena objekata na lokaciji u Radničkoj ulici definisana je generalnim i detaljnim urbanističkim planom za prostorno-kulturno istorijsku celinu Topčider.

Prvu srpsku fabriku šećera pratila je neobična i turbulentna istorija. Izgradnja fabrike omogućena je na osnovu Zakona o potpomaganju domaće industrije iz 1898. Tada su se na oglas o izgradnji industrijskog kompleksa javili i zainteresovani iz Japana, Belgije, Engleske, Nemačke i Austrije. Fabrika je u vlasništvu stranog kapitala bila od 1899. do 1918. godine, a zbog nerentabilnosti proizvodni proces u fabrici je zaustavljen 1902.

U Prvom svetskom ratu šećerana je teško oštećena, a potom je prešla pod upravu Ministarstva pravde, sve do 1925. godine, kada dobija naziv Državna fabrika šećera na Čukarici. U bombardovanju 1941. godine ponovo je oštećena, a od 1945. godine do početka devedesetih godina 20. veka fabrika je bila u društvenom vlasništvu.

Industrija šećera i vrenja "Dimitrije Tucović" 1969. godine postaje deo Beogradskog poljoprivrednog kombinata (PKB). Šećer se na Čukarici proizvodio do 1983. godine, posle čega je proizvodnja izmeštena u Padinsku Skelu.
Deo šećerane nije uništio zub vremena zahvaljujući pozorištu KPGT koje je pre 22 godine tu izvelo prvu predstavu.


Izvor: eKapija

14. Nov 2018.
Akcije Fintel energije na Beogradskoj berzi od 20. novembra

14. Nov 2018.
Neto dobit NIS-a 21,7 milijardi dinara za devet meseci

13. Nov 2018.
Izmene Zakona o stečaju predviđaju veću transparentnost i izvesnije troškove postupka

12. Nov 2018.
Francuski Vinci uskoro preuzima beogradski aerodrom

09. Nov 2018.
Američka kompanija MHT Products proizvodiće nove pametne satove u Srbiji - Ugradnja softvera u Pribo

08. Nov 2018.
Novosadski Stoteks potpisao ugovor o izvozu u Kinu vredan 5 mil USD

08. Nov 2018.
Održana međunarodna konferencija Elektrane Power Plants 2018 na Zlatiboru

08. Nov 2018.
Završen plan srpsko-kineske zone u Smederevu, posao za 2.300 ljudi

08. Nov 2018.
Uskoro rešenje za Ikarbus, Lastu, BIP, FAM Kruševac i Luku Novi Sad

07. Nov 2018.
Milion evra od Norveške za razvoj lokalne infrastrukture i zapošljavanje

06. Nov 2018.
Na dobošu jedno od najstarijih preduzeća u Srbiji

05. Nov 2018.
JUBMES banka ostvarila najviše stope rasta bilansne sume, depozita i prinosa na aktivu u prvih devet

05. Nov 2018.
Telekom Srbija postao vlasnik kablovskog operatora Kopernikusa

04. Nov 2018.
Miroljub Aleksić zainteresovan za kupovinu Jubmes banke

04. Nov 2018.
Fabriku Minel u Beogradu zameniće trgovinski centar, stanovi i lokali

02. Nov 2018.
BG aerodrom: 26 meseci rasta broja putnika

02. Nov 2018.
Vojvodinaput ide u stečaj, određen stečajni upravnik

01. Nov 2018.
Irska kompanija kupuje Fabriku hartije i Avala Adu

01. Nov 2018.
Metalac s najvećim prometom, Aerodrom predvodio dobitnike

31. Okt 2018.
Svetski dan štednje u Srbiji - Građani u bankama drže 9,7 mlrd EUR i 56,4 milijarde dinara

30. Okt 2018.
Nije bilo ponuda za kupovinu HI Prvi maj Čačak

29. Okt 2018.
Direktna banka pripojila Piraeus banku - Poslovaće i u Čačku, Valjevu, Vršcu...

29. Okt 2018.
Čekaju se investitori za još 90 neprivatizovanih preduzeća - "Guranje" u stečaj nije opcija

29. Okt 2018.
Dolar ojačao na desetonedeljni MAKSIMUM

29. Okt 2018.
NBS spremila brojne aktivnosti povodom Svetske nedelje štednje

27. Okt 2018.
Impol Seval pustio u rad novu liniju za premotavanje aluminijumskih traka

26. Okt 2018.
NIS ove godine u zajednicu ulaže 114,5 miliona dinara

25. Okt 2018.
Aerodrom: Izvanredni finansijski rezultati u prva 3 kvartala

25. Okt 2018.
Šest kupaca hoće Jubmes banku?