Pretraga: Traži

Vesti

Prodaja beogradske Stare šećerane posle procene imovine - Grad želi da je otkupi

utorak, 06. Nov 2018.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je ovih dana poziv za dostavljanje ponuda za procenu likvidacione vrednosti imovine Prve srpske fabrike šećera Dimitrije Tucović 1898, a predstavnici Grada Beograda ističu da su zainteresovani da u saradnji sa Republikom otkupe taj kompleks koji bi preuredili u svojevrsni kulturni centar prestonice.

U Agenciji objašnjavaju da postoji zakonska obaveza da se pre prodaje šećerane koja je u stečaju, završi procena imovine, koju će obaviti ovlašćeni procenitelji sa licencom.

Procedura nalaže da procenitelji dostavle svoje ponude i da nabolju ponudu za procenu imovine odabere odbor poverilaca, koji zastupa interese svih njih. Izabrani procenitelj obaviće procenu imovine, što je preduslov za pripremu postupka prodaje, navodi se u pisanom odgovoru Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Više je načina prodaje- poput javnog nadmetanja, javnog prikupljanja ponuda i neposredna pogodba, a kod oglašavanja prodaje, procenjena vrednost imovine je osnov za određivanje kako početne cene, tako i visine depozita.

Rok za procenu imovine biće određen ugovorom sa izabranim proceniteljem, a posle obavljene procene imovine, uslediće oglašavanje prodaje.

Inače, fabrika se nalazi na dve lokacije u Beogradu - u Radničkoj ulici gde se prostire na povrsini od oko 7,5 ha, i u Padinskoj Skeli na površini oko 100 hektara.

Nekada je zapošljavala 500 ljudi, a danas, pošto je radi o složenom stečajnom postupku sa značajnom imovinom, angažovano je obezbeđenje, kao i nekoliko radnika po ugovoru o delu.

Do sada je nekoliko puta oglašena prodaja stečajnog dužnika kao pravnog lica po proceni imovine iz 2008. godine, ali nije bilo zainteresovanih kupaca i niko nije uplatio depozit, niti položio prvoklasnu bankarsku garanciju. Prodaje su proglašene neuspelim, a investitori su skrenuli pažnju da nemaju interes za kupovinu dok se ne reše imovinsko pravna pitanja. Pošto nisu uspele prodaje stečajnog dužnika kao pravnog lica, pristupilo se prodaji pokretne imovine stečajnog dužnika, odnosno opreme na obe lokacije.

U Agenciji za Tanjug objašnjavaju da je prodata celokupna pokretna imovina stečajnog dužnika na obe lokacije, a paralelno sa prodajom pokretne imovine, pokrenuti su upravni postupci kako bi se regulisala prava korišćenja stečajnog dužnika na zemljištu u Radničkoj ulici i povraćaja oko 24 hektara građevinskog zemljišta u svojinu stečajnog dužnika na lokaciji u Padinskoj Skeli.

Stečajni dužnik je uspeo da ostvari pravo korišćenja na zemljištu u Radničkoj i da povrati oko 22 hektara građevinskog zemljišta u Padinskoj Skeli, a za ostatak je u toku upravni spor. Zemljište u Radničkoj je u vlasništvu Republike Srbije, a stečajni dužnik ima upisano pravo korišćenja na tom zemljištu.

- Upis prava korišćenja na zemljištu u Radničkoj je preduslov za odvojenu prodaju imovine po lokacijama, pošto nije bilo zainteresovanih kupaca za celokupnu imovinu, odnosno stečajnog dužnika kao pravnog lica - ističu u Agenciji za licenciranje stečajnih uuoravnika.

Procenom imovine, stvoriće se uslovi za postupak oglašavanja prodaje nepokretne imovine posebno na lokaciji u Radničkoj, a posebno na lokaciji u Padinskoj Skeli. Ovakav način odvojene prodaje ima za cilj da se unovči imovina i da se namire poverioci kojima je utvrđeno potraživanje u što većem procentu, navode u Agenciji.

- Kada procena imovine bude zavrsena, Grad i Republika javiće se na tender za kupovinu Šećerane, koji bude objavio stečajni upravnik - najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Kompleks Šećerane je izuzetno značajan zato što ima status spomenika kulture, rekao je Vesić za Tanjug.

- Naša ideja je da posle kupovine raspišemo međunarodni konkurs za uređenje kompleksa Stare šećerane, da obnovimo objekte se tu nalaze i da to bude mesto u kome će biti pozorišta i drugi kulturni sadržaji, mesta za IT industriju, kreativne habove, izložbeni prostori, da to bude neka vrsta novog kulturnog centra Beograda - pojasnio je Vesić.

Naveo je da ne postoji drugi način da se sačuva taj kompleks i izrazio očekivanje da će nekoliko meseci, možda pola godine, biti potrebno da Grad i Republika otkupe Šećeranu. Ponovio je da će nakon toga biti raspisan međunarodni konkurs za uređenje tog kompleksa i dodao da se objekti neće obnovljati svi ođednom, već postepeno.

- Obnavljaćemo objekat po objekat i polako ih stavljati u funkciju. Tamo se trenutno nalazi pozorište KPGT koje će tu i ostati, ali biće prostora i za druga pozorišta i druge kulturne sadržaje - dodao je Vesić.

Inače, namena objekata na lokaciji u Radničkoj ulici definisana je generalnim i detaljnim urbanističkim planom za prostorno-kulturno istorijsku celinu Topčider.

Prvu srpsku fabriku šećera pratila je neobična i turbulentna istorija. Izgradnja fabrike omogućena je na osnovu Zakona o potpomaganju domaće industrije iz 1898. Tada su se na oglas o izgradnji industrijskog kompleksa javili i zainteresovani iz Japana, Belgije, Engleske, Nemačke i Austrije. Fabrika je u vlasništvu stranog kapitala bila od 1899. do 1918. godine, a zbog nerentabilnosti proizvodni proces u fabrici je zaustavljen 1902.

U Prvom svetskom ratu šećerana je teško oštećena, a potom je prešla pod upravu Ministarstva pravde, sve do 1925. godine, kada dobija naziv Državna fabrika šećera na Čukarici. U bombardovanju 1941. godine ponovo je oštećena, a od 1945. godine do početka devedesetih godina 20. veka fabrika je bila u društvenom vlasništvu.

Industrija šećera i vrenja "Dimitrije Tucović" 1969. godine postaje deo Beogradskog poljoprivrednog kombinata (PKB). Šećer se na Čukarici proizvodio do 1983. godine, posle čega je proizvodnja izmeštena u Padinsku Skelu.
Deo šećerane nije uništio zub vremena zahvaljujući pozorištu KPGT koje je pre 22 godine tu izvelo prvu predstavu.


Izvor: eKapija

24. Mar 2019.
NIS ulaže gotovo milion evra u zdravstvene ustanove u Srbiji - Konkurs otvoren do 22. aprila

22. Mar 2019.
Otvorena koverta: U čije ruke ide "Luka Novi Sad?"

22. Mar 2019.
AIK banka dala ponudu i za kupovinu slovenačke Abanke?

21. Mar 2019.
NIS i MET Grupa grade vetropark u Plandištu

21. Mar 2019.
Ikarbus uskoro u većinskom vlasništvu kineske kompanije Jinlong

21. Mar 2019.
NIS u 2018. godini prodao više od 187.000 tona avio-goriva - Kupljene i tri nove cisterne za snabdev

21. Mar 2019.
Kinezi dali garanciju - Ikarbus će biti ponos Srbije

21. Mar 2019.
Tonu Volstrit i evropske berze, investitori čekaju Fed

20. Mar 2019.
Aik banka preuzela većinski paket akcija Gorenjske banke - Prva srpska banka koja je izašla na tržiš

20. Mar 2019.
Imovina "Zorka obojene metalurgije" ponuđena na prodaju

20. Mar 2019.
Rekordna prodaja NIS-ovog avio goriva

19. Mar 2019.
Beogradski aerodrom: Akcije na računima krajem marta

18. Mar 2019.
Peta međunarodna NIS HR konferencija posvećena sinergiji upravljanja biznisom i ljudskim resursima

18. Mar 2019.
Ispravna prijava kompanije P[amp]O Ports Dubai za privatizaciju Luke Novi Sad

18. Mar 2019.
Telekom Srbija dobio dozvolu za izdavanje elektronskog novca

18. Mar 2019.
"GASPROMNJEFT" MERKA PETROHEMIJU Kupovinu posrnulog pančevačkog preduzeća ramatra RUSKI GIGANT

18. Mar 2019.
NBS danas objavljuje listu provizija banaka

18. Mar 2019.
Raspisan oglas za izdavanje imovine Fabrike vagona iz Kraljeva - Rok za dostavljanje ponuda 28. mart

17. Mar 2019.
Dolar pao, ove dve valute značajno ojačale

17. Mar 2019.
Mesečna inflacija u februaru 0,7%

15. Mar 2019.
Telekom Srbija planira kupovinu i čačanskog Telemarka

15. Mar 2019.
OTP dostavila najbolju ponudu, još jedna banka s Balkana njima u ruke

15. Mar 2019.
Dobit NBS u 2018. posle oporezivanja 30,66 milijardi dinara

15. Mar 2019.
Sberbanka će prodati udeo u Agrokoru pošto ga restrukturira, moguć i IPO

14. Mar 2019.
Dobit NBS 30,66 milijardi dinara u 2018. godini

14. Mar 2019.
BIP-ovi proizvodi i u Makedoniji, pivo i Ruski Kvas

14. Mar 2019.
Beogradski aerodrom: Radnicima tek mrve od profita

13. Mar 2019.
Luka Senta isplaćuje pet miliona dinara akcionarima

13. Mar 2019.
Veliki skok: Na BG berzi akcije ovog giganta skočile 10 odsto

13. Mar 2019.
Komercijalna banka "na radaru" Raiffeisena?