Pretraga: Traži

Vesti

VIŠE POSLA, VEĆE ZARADE, BOLJI PUTEVI Šta stoji u ekonomskom planu reformi do 2023.

četvrtak, 25. Feb 2021.

Šta će država raditi na polju ekonomskih reformi do 2023. godine sada je stavljeno i zvanično na papir koji je država nedavno uručila EU, a za koji tvrdi da je najvažniji strateški dokument. Programom koji obuhvata tri godine, uključujući i tekuću, predviđene su 24 velike reforme u osam oblasti, a kojima je u fokusu privredni rast, zapošljavanje, bolji standard građana, ali i jačanje nacionalne ekonomije i njene konkurentnosti.

U prevodu, program ekonomskih reformi od 2021. do 2023. previđa rast plata i penzija, više radnih mesta, privlačenje stranih kompanija, ali i poboljšanja uslova za rad firmi i preduzetnika koji već rade u Srbiji. Na spisku reformi je i odlučna borba protiv sive ekonomije koja godinama unazad značajno krnji BDP zemlje, ali i ulaganja u tehnologije, zdravstvo, energetiku, ekonomske integracije...

"Penzije će od 2021. godine biti indeksirane po švajcarskoj formuli, koja će dugoročno obezbediti nominalni rast od pet do 6 odsto na godišnjem nivou", navodi se u dokumentu koji je nedavno ministar finansija Siniša Mali uručio šefu Delegacije EU u Srbiji Semu Fabriciju.
I to bi značilo da naši najstariji, njih ukupno 1,7 miliona, i sledeće godine treba da očekuju povećanje primanja, kao i da će bolji standard penzionera biti u fokusu države i narednih godina.

Da nam radnici više ne odlaze
U dokumentu se među ciljevima vrlo decidno navodi usporavanje odlaska radnika iz Srbije, koje je prethodnih godina bilo posebno izraženo u sektoru zdravstva, ali je u jednom momentu bilo vrlo često i kod mladih ljudi. S tim u vezi, među opštim ciljevima se navodi i jačanje veza sa dijasporom, ali ii privlačenje stranaca različitih obrazovnih profila. To je, inače, cilj koji je postavljen i u usvojenoj Strategiji o ekonomskim migracijama do 2027. godine.

Jedan od ciljeva je unapređenje poslovnog ambijenta i tu se u dokumentu u fokus stavlja bolji kvalitet javne uprave, a prvenstveno se misli da skraćivanje postupaka i ukidanje neophodnih koraka, te čekanje na šalterima i traženje "još jednog papira".

Kako se navodi, "u planu je unapređenje kvaliteta javnih usluga kroz optimizaciju i digitalizaciju administrativnih postupaka, takozvani e-papir", a biće nastavljene i započete reforme u Poreskoj upravi. Pominje se i fiskalizacija o kojoj se do sada mnogo pričalo, a čija je suština praćenje izdavanja računa i stajanje na put čestoj praksi trgovaca koji su prodavali robu ne izdajući fiskalni račun.

Poljoprivreda i dalje ključan sektor
Jedna od planiranih strukturnih reformi tiče se ukrupnjavanje poseda. Komasacija bi praktično dovelo do boljih uslova za razvoj poljoprivrede, koja je strateški važna za Srbiju, jer čini dobar deo privrednog rasta zemlje.
Cilj komasacije bio bi i stvaranje uslova za izgradnju puteva, sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje, te vetrozaštitnih pojaseva i svega onoga što našoj poljoprivredi nedostaje, a razvijene zemlje odavno imaju. U tom smislu, predviđena je i dopuna nekoliko postojećih zakona koji regulišu ovu oblast.

Digitalizacija u poljoprivredi takođe je nešto na čemu će se raditi, a krajnji cilj je unapređenje konkurentnosti poljoprivrede - od infrastrukture do kvaliteta proizvoda i unapređenja organske proizvodnje.

Podrška jačanju domaćih kompanija
Dalji rast spoljne trgovine Srbije, kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou, je takođe jedan od ključnih ciljeva države, ali u oblasti ekonomskih integracija. S tim u vezi poseban akcenat stavljen je na rad na jačanju konkurentnosti srpskih kompanija, a cilj je pripreme za članstvo u EU i njihovo lakše uključivanje u tržišnu utakmicu.

Srbija nastavlja i aktivnosti usmerene ka ostvarenju članstva u STO, a naročito ka rešavanju pitanja postojeće zabrane spoljnotrgovinskog prometa GMO proizvoda u i okončanju otvorenih bilateralnih pregovora sa pojedinim članicama STO.

U fokusu i tržište struje
Energetski sektor u Srbiji čini oko 4 odsto BDP-a. U cilju većeg doprinosa sektora energetike privrednom rastu potrebno je unapređenje energetske efikasnosti, izgradnja modernih kapaciteta, razvoj unutrašnjeg tržišta i korišćenje obnovljivih izvora energije, navodi se u dokumentu.
Dodaje se i da je neophodno utvrditi cenu struje za građane i privredu tako da odražava troškove proizvodnje električne energije s jedne strane i i tržišne cene s druge, a vodeći računa o životnom standardu.

"U oblasti transporta postoji visoka usaglašenost sa pravnim tekovinama EU, a izgradnja i rekonstrukcija deonica puteva je ograničena nedostatkom finansijskih sredstava", navedeno je, uz napomenu da je u ovom sektoru planiran razvoj energetskog tržišta uz izgradnju infrastrukture u vidu dalekovoda i transformatorskih stanica.

U planu je i reforma železnice kroz usaglašavanje regulatornog okvira i unapređenje bezbednosti.

Ulaganje u tehnologije
Reforma naučno-istraživačkog sistema s jedne strane treba da obezbedi stabilnost finansiranja naučno-istraživačkih organizacija, a sa druge da podrži nauku.
"Fokus reforme je na jačanju kapaciteta naučno-istraživačkih instituta, čiji osnivač je uglavnom Republika Srbija (69 od 73 akreditovana instituta)", navodi se u dokumentu.

U ovom segmentu planirano je i unapređenje podrške za razvoj pametnih specijalizacija i inovacija, kao i povećanje dostupnosti e-Uprave unapređenjem infrastrukture i uvođenjem novih tehnologija.

U fokusu ekonomskih reformi su i obrazovanje i zdravstvo, i to u pravcu digitalizacije. Govoreći o obrazovanju navodi se važnost usklađivanja sa potrebama tržišta rada.


Izvor: Blic

22. Apr 2021.
RAST AKCIJA NA AZIJSKIM BERZAMA Indeksi prate skok na Vol Stritu

22. Apr 2021.
Predložena saradnja Telekoma i Telenora u skladu sa zakonom

22. Apr 2021.
Do kraja godine ponovo proizvodnja Simka čokolada

22. Apr 2021.
Ponuđen državni paket akcija borskog Centroistoka

22. Apr 2021.
Valjevo put iz stečaja ponuđen za 52,7 miliona dinara

21. Apr 2021.
Potpisan Memorandum o razumevanju sa Meserom i Dregerom

21. Apr 2021.
HIP-Petrohemija ulazi u proces pokretanja proizvodnje

21. Apr 2021.
Mini Šengen šansa za širenje Simpa u regionu

21. Apr 2021.
Er Frans obnavlja let Beograd - Pariz 16. maja

21. Apr 2021.
Nekretnine Velefarma u tri grada ponuđene na prodaju

21. Apr 2021.
MIHAJLOVIĆ: Ne razgovara se o privatizaciji Resavice

20. Apr 2021.
Agromarket uspešan u kupovini akcija Galenika-Fitofarmacije

20. Apr 2021.
Poslovanje švajcarskih kompanija u Bugarskoj, Srbiji, Rumuniji i Severnoj Makedoniji

20. Apr 2021.
JEDNU VALUTU ZABORAVITE, A U OVU ULAŽITE Nova preporuka Goldman Saksa

20. Apr 2021.
DR Voćar u stečaju ponuđen na prodaju

20. Apr 2021.
Indeksi na azijskim berzama mešoviti, na Vol Stritu pali

19. Apr 2021.
EPS zaradio 74 MILIONA evra od izvoza struje

19. Apr 2021.
Bekament kupio aranđelovački Šamot za 203 mln RSD

19. Apr 2021.
Ako Fiat ode iz Srbije, Vlada planira da fabriku preproda?

19. Apr 2021.
Potpisan trgovinski sporazum između Srbije i Velike Britanije

19. Apr 2021.
"DOKTOR EKONOMIJE" PONOVO U CENTRU PAŽNJE Goldman Saks: Bakar je nova nafta

16. Apr 2021.
Restitucija: Očekuje se još 10.000 rešenja, iznosi do hiljadu evra biće odmah isplaćeni

16. Apr 2021.
Kineski BDP porastao u prvom kvartalu 18,3 posto

15. Apr 2021.
OTP banka pregovara s fondom Apolo o preuzimanju Nove KBM

14. Apr 2021.
Invej želi ceo Vital - Po akciji ponudio 1.030 dinara

12. Apr 2021.
Švedska predviđa brži rast BDP-a u 2021. nego pre

09. Apr 2021.
Posle najave da RUSI HOĆE LASTU cena akcije ove saobraćajne firme OTIŠLA U NEBO

08. Apr 2021.
Francuska agencija za razvoj odobrila 50 mil EUR za podršku Srbiji u sprovođenju klimatskih obaveza

08. Apr 2021.
Grejanje na gas, investicija koja se isplati u kratkom roku - Šta je sve potrebno za priključenje na

08. Apr 2021.
Gas Heating, Investment That Pays Off Quickly – Things Needed to Connect to the Network