Pretraga: Traži

Vesti

Štednja u bankama sigurna, ali nije isplativa - Najveći prinosi na berzama

četvrtak, 30. Jun 2022.

Najsigurnija opcija za plasiranje viška novca je štednja u bankama, ali ona nije isplativa u uslovima visoke inflacije i niskih kamata poput aktuelnih, saglasni su brokeri, piše mesečnik "Bizns i finansije".

Obveznice su takođe relativno sigurna investicija, ali i one donose niske prinose, koji ne mogu da se mere sa rastom cena.

Zato su berze i dalje popularna destinacija za plasiranje novca, iako je situacija na njima izuzetno nesigurna. Ipak, uz odgovarajuću investicionu strategiju, na berzama se mogu ostvariti zadovoljavajući prinosi, kažu stručnjaci, koji preporučuju ulaganja u akcije kompanija koje isplaćuju visoku dividendu i akcije onih koje proizvode esencijalna dobra, poput hrane i lekova.U uslovima opšte nesigurnosti postalo je nezahvalno donositi odluke o investiranju, posebno na berzama na kojima su dojučerašnji favoriti - tehnološke kompanije koje čak ni pandemija korona virusa nije oslabila - na nedeljnom nivou gubili na milione dolara. Sve ovo uticalo je i na domaće investitore, koji u širokom luku zaobilaze Beogradsku berzu i prilike za ulaganje traže na mnogo razvijenijim finansijskim tržištima, piše "Biznis i finansije".

- Kada ulažu u Srbiji, domaćim investitorima najinteresantnije su investicione nekretnine kao što su stanovi, poslovni prostor i građevinsko zemljište, zbog čega se beleži vrtoglav rast tržišta nekretnina ali i cena na njemu - rekao je Branislav Jorgić, vlasnik jedne od najstarijih brokerskih kuća u Srbiji Jorgić Broker.

Dodao je da domaći portfolio investitori najčešće ulažu u hartije od vrednosti u inostranstvu, što Srbiju čini neto izvoznikom berzanskog kapitala. To znači da građani Srbije više investiraju u stranim zemljama, nego što stranci investiraju na Beogradskoj berzi. Sličnog je mišljenja i Vaso Dulović, generalni direktor brokersko-dilerskog društva Ilirika Investments koji je rekao da domaći investitori najčešće ulažu u listirane hartije na američkim berzama, a potom na evropskim.

Neretko ulažu i na stranim robnim berzama gde se uglavnom odlučuju za naftu, zlato, metale i drugu traženu robu, a kako tvrdi Dulović jedan deo mlađih ljudi je aktivan i na kripto-berzama. Stručnjaci su saglasni da je štednja u bankama najsigurnije ulaganje, čega su očigledno svesni i građani budući da su banke u Srbiji u prethodnim godinama, uprkos niskim kamatama, konstantno beležile rast štednje. Međutim, ova godina donela je velike promene u bankarskom sektoru. Prvo je američki FED povećao referentnu kamatnu stopu, a zatim su ga sledile i druge centralne banke, pa i Narodna banka Srbije koja je u maju povećala referentnu kamatnu stopu sa 1,5 odsto na dva odsto.

Ovo bi, kako se procenjuje, moglo podstaći rast kamata na štednju ali ne dovoljno brzo i ne onoliko koliko je potrebno da bi se privukao veliki broj štediša. Branislav Jorgić je rekao da će, čak i da se povećaju, te kamatne stope i dalje biti negativne, pošto su niže od stope inflacije, koja je u aprilu iznosila 9,6 procenata međugodišnje. Visina kamatnih stopa na štednju varira od banke do banke, ali uglavnom ne prelazi tri od sto kada se radi o kratkoročnoj štednji u dinarima, i jedan odsto kada se štedi u evrima.

- Takve kamatne stope nisu stimulativne za povećanje štednje građana - smatra Jorgić. Pored štednje, relativno sigurnim ulaganjem se smatraju i obveznice, posebno u kriznim vremenima. Dulović je rekao da su baš zbog sigurnosti koju nude tokom pandemije obveznice dobile na popularnosti, ali Jorgić ne očekuje da će ubuduće privlačiti mnogo investitora jer, kao i štednja, one daju niske prinose koji su ispod stope inflacije.

Iako je u međuvremenu mnoštvo kompanija od kojih se to nije očekivalo izgubilo na vrednosti, ima i onih čije su akcije rasle.

- U svakoj krizi postoje pobednici i gubitnici. Problem je što je, kada je celo tržište u silaznoj putanji, broj pobednika mali. U poslednjih mesec dana to su bile one kompanije kojima ova situacija donekle odgovara poput naftnih kompanija, kao i one koje se bave proizvodnjom dobara i pružanjem usluga na koje kriza ne utiče naročito poput farmaceutskih kuća, telekoma, proizvođača pića i slično - rekao je Vaso Dulović.

Uprkos svim izazovima sa kojima se svetska ekonomija trenutno suočava, na inostranim berzama se još uvek, uz odgovarajuću tehniku ulaganja, može zaraditi, tvrdi Dulović i poručuje investitorima da je najbolje zauzeti pozicije kojih se neće držati duži vremenski period.

- Ulagači bi trebalo da se fokusiraju na stalno trgovanje i hvatanje kraćih uzletnih talasa u pravim trenucima - rekao je on.

Ocenio je da je ovom trenutku bolje ulagati u kompanije koje su manje osetljive na recesione periode, dakle u one koje pružaju egzistencijalne usluge ili proizvode bez kojih se ne može, poput hrane, pića, energije, komunikacija, zdravstva...

Nije loša strategija, kako je istakao Dulović, ni ulaganje u kompanije koje imaju solidne iznose dividendi, budući da veća dividenda obično privlači veći broj ulagača, čime se stalno povećava tražnja. Branislav Jorgić je kazao da bi, pored kompanija koje proizvode esencijalnu robu, on ulagao i u IT sektor.

On je ukazao na važnost dividendi, jer će tako, "čak i ako dođe do fluktuacije cena akcija investitori imati redovne godišnje prihode po osnovu dividendi".

- Osim toga, dobro bi bilo razmisliti i o investiranju u poljoprivredne berzanske proizvode preko Produktne berze u Novom Sadu. Rast cena pšenice, kukuruza, suncokreta, soje, šećera i druge robe je izgledan, što ostavlja prostor za sasvim pristojne zarade - rekao je Jorgić.


Izvor: eKapija

12. Avg 2022.
Ovo je današnji KURS DINARA prema evru

12. Avg 2022.
Udruženje potrošača Efektiva pozdravilo deo mera NBS, ali smatra da su kratkoročne

11. Avg 2022.
NBS: Bez poskupljenja bankarskih naknada narednih godinu dana

11. Avg 2022.
Vlada Srbije smanjila akcize na pojedine naftne derivate za 10%

11. Avg 2022.
Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.3379

11. Avg 2022.
Ovo je današnji KURS DINARA prema evru

11. Avg 2022.
NAKON SKOKA, PALA CENA ZLATA Američka ekonomija uticala na dešavanja na berzi u Aziji

10. Avg 2022.
Iz Inđije prve gume krenule za američko tržište

10. Avg 2022.
Akcije NIS-a dominirale na trgovanju, berzanski indeksi u padu

10. Avg 2022.
NBS: Bruto devizne rezerve u julu za 247,1 mil EUR veće nego na kraju prethodnog meseca

10. Avg 2022.
Devizne rezerve NBS u julu iznosile 15 milijardi evra, porasle za 247 miliona evra

10. Avg 2022.
Na prodaju zgrada trgovine firme Kvalitet iz Niša

10. Avg 2022.
Ilon Mask prodao akcije "Tesle" za 6,9 milijardi dolara

10. Avg 2022.
Zaustavljen rast cena nafte

09. Avg 2022.
Advokat Miroslav Živković: Banke zaradile 474 miliona evra na provizijama

08. Avg 2022.
Er Srbija u julu prevezla rekordan broj putnika - više od 400.000

08. Avg 2022.
Investitori u evrozoni i dalje strahuju od recesije

08. Avg 2022.
CENA NAFTE SKOČILA SA NAJNIŽE VREDNOSTI Povećanju doprinela nova radna mesta u SAD

05. Avg 2022.
ZAŠTO JE VAŽNO KO ĆE BITI NOVI VLASNIK BIVŠEG NISALA

04. Avg 2022.
Uprava za javni dug: Prodati 12-mesečni državni zapisi u iznosu od 33 mlrd dinara

04. Avg 2022.
U prvoj polovini godine deficit republičkog budžeta 35,7 milijardi dinara - Javni dug 53,2% BDP-a

04. Avg 2022.
ŠVAJCARSKA ZABRANJUJE RUSKO ZLATO Zamrzava imovinu Sberbanke

04. Avg 2022.
BAREL NAFTE 96 DOLARA Tržište kriptovaluta u zelenom

03. Avg 2022.
"SAD ČUVAJTE NOVAC, GODINU, DVE, OLUJA JE" "Srpski vuk" sa Vol Strita

03. Avg 2022.
NBS: U kliring i RTGS sistemu u julu realizovana 19,4 miliona plaćanja

02. Avg 2022.
Na prodaju zemljište u vlasništvu fabrike nameštaja Dallas

02. Avg 2022.
Narodna banka Srbije priprema set mera zbog povećanja naknada banaka

02. Avg 2022.
Sloga: Dogovor u Lasti, radnici čekaju nov obračun zarada

02. Avg 2022.
Srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,3708

01. Avg 2022.
Američki dolar potonuo prema jenu, evro se stabilizovao