Pretraga: Traži

Vesti

ŠTA NAS ČEKA U 2023. Sve će se i dalje vrteti oko rasta kamata i inflacije

petak, 25. Nov 2022.

Visoka inflacija i povećanje kamatnih stopa definitivno će obeležiti ovu godinu. Prognoze pokazuju da će inflacija, poskupljenja i visoke kamatne stope obeležiti i narednu godinu, ali da stabilizaciju kada govorimo o kamatama, pa i rastu cena treba očekivati od polovine 2023.
"Prema novembarskoj srednjoročnoj projekciji, ukupna inflacija će ostati na povišenom nivou do kraja ove i početkom naredne godine, ali će se nakon toga naći na opadajućoj putanji. Znatniji pad inflacije očekujemo u drugoj polovinu 2023. a povratak u granice cilja u drugoj polovini 2024. godine" - navodi se u NBS izveštaju o inflaciji za novembar ove godine.
Kako dalje navode, na smirivanje inflatornih pritisaka delovaće dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, očekivano slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, kao i niža eksterna tražnja u uslovima nepovoljnih izgleda globalnog privrednog rasta.

Smanjenju inflacije će navode, prvenstveno doprineti efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova, usporavanja uvezene inflacije, slabljenje globalnih troškovnih pritisaka i završetak njihovog prenosa na potrošačke cene kao i dezinflatorno dejstvo agregatne tražnje, prvenstveno usled znatno niže eksterne tražnje.

Inflacija u Srbiji
Prema izveštaju NBS inflacija u Srbiji u najvećoj meri opredeljena je troškovnim pritiscima iz međunarodnog okruženja, na koje mere monetarne politike Narodne banke Srbije imaju mali ili gotovo nikakav uticaj.
Međugodišnja inflacija u Srbiji, kao i u drugim zemljama, tokom trećeg tromesečja nastavila je da raste i u septembru je iznosila 14,0 odsto, što je bilo u skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije, u odnosu na jun, kada je iznosila 11,9 odsto.

Iako su cene naftnih derivata smanjile doprinos međugodišnjoj inflaciji tokom trećeg tromesečja zbog korekcije naniže svetske cene nafte, poskupljenja električne energije i čvrstih goriva, usled prisutnog rizika njihove raspoloživosti u zimskom periodu, i uticala na to da se doprinos cena energije ukupnoj inflaciji poveća na 3 procentna poena.

U izveštaju NBS se navodi da su povišene proizvođačke i uvozne cene uticale na na to da i međugodišnja bazna inflacija (po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) poraste na 8,6 odsto u septembru, ali se ona zadržala znatno ispod ukupne inflacije. Nižem nivou bazne inflacije nastavila je da doprinosi učuvana relativna stabilnost devinog kursa u izuzetno neizvesnim međunarodnim okolnostima.

Evropska centralna banka (ECB) odlučna je sada da nastavi borbu protiv visoke inflacije, saopštila je njena predsednica Kristin Lagard (Christine Lagarde) na bankarskom kongresu u Frankfurtu. Isotvremeno američka centralna banka poručuje da će kamate još rasti neko vreme, ali da onda kreće i usporavanje.

"Očekujemo dalje povećanje kamatnih stopa. Na kraju ćemo ih podići na nivo koji će s vremenom vratiti inflaciju na nivo srednjoročnog cilja", rekla je Lagard u Frankfurtu milsćei na povećanje stopa 15. decembra.

FED će u decembru povećati kamate za 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

Na poslednjoj sednici Feda većina čelnika centralne banke iznela je stav da bi uskoro mogao usporiti tempo povećanja kamata. I to je dobra vest koju očekuje ceo svet.
Cene
Od izbijanja rata u Ukrajini cene svih životnih namirnica idu uzlaznom putanjom. Nema sumnje da je najviše poskupela hrana ali i gas, gorivo i struja. Osim što cene postaju sve nepristupačnije prosečnom stanovništvu, još veća je bojazan da će zbog prevelike tražnje i sankcija nastati nestašica.

Tokom septembra i oktobra svetske cene prirodnog gasa, uglja i električne energije, koje od kraja 2021. godine imaju snažan negativan uticaj na makroekonomska kretanja u Srbiji, su snižene, a tome su doprinele povoljne vremenske prilike i veća popunjenost skladišta u Evropi od očekivane.
U nameri da uspori poskupljenja, vlada je u novembru prošle godine počela sa ograničavanjem cena osnovnih životnih namirnica.
Agroekonomski analitičar Milan Prostran nedavno je ocenio da će cene hrane nastaviti da rastu do polovine sledeće godine, a da će na zaustavljanje najveći uticaj imati kupovna moć građana.


Izvor: Blic

28. Nov 2022.
Gasprom neće smanjiti isporuke gasa Moldaviji

28. Nov 2022.
Dolar OJAČAO, cene nafte oštro PALE

28. Nov 2022.
STIŽE JOŠ PARA OD AKCIJA! Od Telekoma smo dobili po 31 deonicu i sada za svaku dobijamo dividendu

25. Nov 2022.
Na prodaju zemljište i zgrade firme Komel iz Beograda

25. Nov 2022.
PIK Bečej kupio fabriku za preradu i skladištenje povrća ABC Food

25. Nov 2022.
Ovo je današnji KURS DINARA prema evru

24. Nov 2022.
Dijamantu 5,4 mil EUR državnih subvencija za novu fabriku u Zrenjaninu

24. Nov 2022.
Ovo je današnji KURS DINARA prema evru

24. Nov 2022.
USPORAVA RAST KAMATA Dobra vest iz FED-a: Wall Street automatski porastao

23. Nov 2022.
AZIJSKA TRŽIŠTA Rast indeksa, trgovina suzdržana

23. Nov 2022.
Kurs dinara danas iznosi 117,3030 za evro

23. Nov 2022.
GASPROM PRETI OBUSTAVOM GASA ZA EVROPU "Od ponedeljka smanjujemo snadbevanje

22. Nov 2022.
Wall Street OSLABIO na početku nedelje

22. Nov 2022.
Dolar OJAČAO, cene nafte blago PORASLE

21. Nov 2022.
Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.3122

21. Nov 2022.
AZIJSKA TRŽIŠTA: Indeksi pali na početku nedelje

21. Nov 2022.
Cene nafte OŠTRO PALE drugu nedelju zaredom

21. Nov 2022.
Ovo je današnji KURS DINARA prema evru

20. Nov 2022.
Ministarka objavila koliko će poskupeti struja i gas od januara

20. Nov 2022.
Vesić: Flota Er Srbije od sutra bogatija za još jedan avion

18. Nov 2022.
Na prodaju hladnjača i skladišta firme Jugprom iz Beograda

18. Nov 2022.
Hellenic Petroleum postaje Helleniq Energy

18. Nov 2022.
Ovo je DANAŠNJI KURS DINARA prema evru

17. Nov 2022.
U toku tender za izbor lučkog operatera u pristaništu za pretovar nafte u Boljevcima

17. Nov 2022.
Ovo je današnji KURS DINARA prema evru

17. Nov 2022.
PALE CENE NA AZIJSKIM BERZAMA, DOLAR OSLABIO: Cene nafte u padu

17. Nov 2022.
Air Serbia od 17. maja 2023. počinje da leti za Čikago

17. Nov 2022.
Norveške energetske kompanije zainteresovane za ulaganja u Srbiji

17. Nov 2022.
KO SU NAJVEĆI GUBITAŠI, A KO DOBITNICI? APR objavio izveštaj za 2021.